Meny Stäng

Grannsamverkan och inbrott

Vår förening är sedan en tid tillbaka med i Grannsamverkan som är ett koncept för att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet.

Huddingepolisen har den senaste tiden märkt av en ökning av inbrott i förråd och då framförallt bostadsrättsföreningar i Trångsund. Styrelsen vill därför tipsa om att vara lite extra vaksam.

Här följer några andra tips för en god grannsamverkan.

  • Informera grannar om du ska resa bort – även vid kortare bortavaro.
  • Var ”sunt nyfiken” om du ser okända personer i fastigheten, eller hör oförklarliga ljud. Våga fråga saker som ”vem hälsar du på?” ”Är du nyinflyttad, jag har inte sett dig tidigare?”
  • Låt inte okända människor följa med dig in i porten när du går in eller ut. Se porten som ytterdörren till din lägenhet.
  • Tala om för dina grannar om du ska ha hantverkare hemma.
  • Be någon granne ta hand om posten (eller peta in den i lägenheten om den sticker ut) när du reser bort.
  • Tänk på att du kan använda dig av porttelefonen, t.ex. för att släppa in blomvattnare från din telefon när du är bortrest. Du behöver inte låna ut din nyckelbricka.
  • Var försiktig med statusuppdateringar i sociala medier, tala inte om att du är bortrest och hur länge. Kom också ihåg att många tjänster geotaggar dina inlägg (Facebook, Instagram, Twitter m fl).

Sammanfattningsvis: se till att ditt hem ser bebott ut fast du inte är hemma. Förändringar måste dock göras så att det inte ser lika ut dag efter dag.

Vi är såklart extra glada för det fina skalskydd vi implementerat 2021.

Här kan du läsa mer om Grannsamverkan.

Kom ihåg!
Ring polisen direkt om ni upptäcker inbrott – i normalfallet kommer polis till platsen för teknisk undersökning inom senast 48 timmar, oftast mycket snabbare än så. Själva anmälan tas upp per telefon (om det inte är pågående brott, då tas anmälan upp på plats). Ju snabbare polisen får kännedom om brottet desto snabbare kan de komma och säkra eventuella spår. STÄDA EJ innan ni pratat med polisen!

sv_SESvenska