Meny Stäng

Vädringsfönstren i låghuset

Föreningen får ibland frågor om de vädringsfönster som är placerade på sidorna av varje hus. En del undrar varför de inte är av vanligt transparent glas och kanske varför de inte byttes mot glas när fönstren ändå byttes ut för ett antal år sedan.

Fastigheterna, fasaderna och dessa vädringsfönster är resultatet av den för tiden kända arkitekten Stig Anckers visioner. Det gjordes medvetet som täckta vädringsfönster. Om man tittar på fasaden så ser man att de sitter på var sida av varje hus för att accentuera husens inramning och har samma bredd som balkongdörrarna. De övriga tre stora fönstren däremellan ska ge stort ljusinsläpp vilket var nytt och vanligt för tiden. Det var inte för att spara pengar eller dumhet utan en mycket medveten handling. Invändigt skapar de en hörna utan insyn, kanske för en soffgrupp liknande och för att kontrastera de stora fönstren och ljusinsläppet.

Fönster och byggnadens utsida räknas till fasaden och är föreningens, inte den enskilda medlemmens ansvar. Det är inte tillåtet med fasadändringar vare sig för föreningen eller den enskilde medlemmen.

Arkitektritning hus H-L, fasader 1:100

Arkitektskiss hus H-L

Arkitekturmodell

Foto: Eniro

sv_SESvenska