Meny Stäng

Hushållsavfall och sopsortering

Vad gör jag med mitt avfall?

I vår förening ser vi gärna att alla boende sorterar sitt hushållsavfall. Förpackningar av plast, glasmetall och kartong kan du slänga på återvinningsstationen som ligger mittemellan Spelvägen 1 och Spelvägen 3. Där kan du också slänga tidningar och småbatterier

Ändrade regler för hela Sverige innebär att matavfall ska sorteras och hållas separat från övrigt avfall. Våra sopstationer är utrustade med speciella kärl för matavfall. Det finns en tunna för matavfall på varje station, och en respektive två för restavfall. Dessa är uppmärkta.

Matavfall kommer alltså att slängas separat, i papperspåsar som ni får av föreningen. Restavfall blir resterande hushållssopor, utan matrester.

Resterande hushållsavfall kan du kasta i det sopskåp som står närmast utanför din port. Observera att det inte är tillåtet att ställa sopor eller andra saker bredvid eller ovanpå skåpet.

Det är Förpacknings & tidningsinsamlingen, FTI, som ansvarar för hämtningen och städningen av återvinningsstationen. Om det är stökigt runt stationen eller fullt i någon behållare kan du felanmäla det på FTI:s hemsida. För dig som är osäker på hur du ska sortera dina tomma förpackningar rekommenderar vi deras sorteringsguide, som du också hittar på deras hemsida.

Vad gör jag med övriga saker jag inte vill ha?

Saker som möbler, uttjänta textilier, trasig hushållsel, gammal färg, keramik och dylikt kan du lämna på Återvinningscentralen (ÅVC). Vår närmaste ÅVC (ÅVC Skogås) ligger i Trångsunds industriområde. För att kunna lämna ditt avfall där måste du ha ett passerkort, vilket du kostnadsfritt kan beställa från SRV. Om dina saker är hela och fina kan du med fördel skänka dem till valfri hjälporganisation, som Röda korsetMyrorna eller Stadsmissionen. Har du väldigt många eller tunga saker har de flesta organisationer ofta möjlighet att komma och hämta dem hemma hos dig.

På SRV:s hemsida kan du läsa mer om hur du sorterar ditt avfall, hitta aktuella öppettider, kontaktuppgifter samt beställa passerkort.

Övergivna saker i källargångar = livsfara

Det är av brandsäkerhetsskäl som det är förbjudet att ställa saker i allmänna utrymmen och källargångar. Skulle utrymningsvägarna vara blockerade när en brand uppstår kan det sluta väldigt illa. Dessutom kostar det föreningen en hel del pengar att se till att sakerna blir flyttade och borttransporterade, och det är pengar vi kan lägga på något roligare.

Om du upptäcker att någon har ställt saker i källargången eller något annat olämpligt utrymme, får du mer än gärna felanmäla detta till fastighetsskötaren.

sv_SESvenska