Meny Stäng

Spartider – enkla tips!

I dessa tider tvingas hela Europa att spara på el och värme. Många företag, kommuner och fastighetsägare sänker värmen några grader, stänger av ventilation på natten och släcker ner belysning. Det gäller även bostadsrättsföreningar.
Vi måste nu hjälpas åt att spara så vi kan behålla så fin komfort som möjligt.

Våra gemensamma kostnader och utrymmen

Varmvatten

 • Var sparsam med varmvattenförbrukning och låt aldrig vattnet stå och rinna i onödan. Byt kranpackning om vatten står och droppar i kranar eller toastol. Även kallvatten kostar pengar.
 • Att duscha i 5 minuter istället för att bada, sänker kostnaden för varmvatten till hälften; från 6 kWh till 3 kWh. Men kom ihåg att om du står i duschen i 15 minuter istället för 5 minuter så ökar förbrukningen till 9 kWh.
 • Att diska för hand i diskho eller diskbalja samt skölja i sköljbalja, är ett energisnålt sätt att diska. Att däremot diska och skölja under rinnande vatten är en dödssynd i energispartider. Fem minuter skölj eller disk under rinnande vatten förbrukar hela 3,0 kWh – tre gånger så mycket som att diska i diskhon. En modern diskmaskin är mycket energisnål och förbrukar runt 1,4 kWh per disk.

Värme

 • Sänk värmen några snäpp när du är bortrest. Fäll gärna ner persiennerna nattetid under den kalla årstiden så isolerar du bättre mot kylan.
 • Håll fönster och balkongdörrar stängda. Vädra rätt under den kalla årstiden. Om du vill vädra så gör det med tvärdrag under kort tid i stället för att ha fönstret på glänt under lång tid. Den kalla årstiden rasar annars kylan över elementtermostaten som öppnar fullt och vi eldar för kråkorna.
 • Vädra rätt när du lagar mat: Öppna inte köksfönstret. Luften som kommer in genom fönstret gör att det bildas ett övertryck i köket. I och med det drivs en del av matoset ut i resten av lägenheten. Inte ens spisfläkten kan suga upp matoset om fönstret är öppet i köket därför att luftcirkulationen runt fläkten störs.
 • Köksfläkten är i sig en ganska blygsam energiförbrukare, bara motsvarande en 60 watts glödlampa. Däremot drar den ut stora mängder uppvärmd luft som måste ersättas. Vid en utetemperatur runt nollstrecket motsvarar det en energiförbrukning på 2-3 kWh per timme. Så låt inte fläkten stå på för fullt i onödan.
 • Var också sparsam med el och värme i fastighetens gemensamma utrymmen. Sänk gärna värmen i garaget och glöm inte släcka lampan.

Dina egna kostnader

 • Byt glödlampor och halogen mot LED och lågenergi om du inte redan gjort det.
 • Tvätta vid lägre temperaturer och låt tvätten hängtorka. Se till att alltid tvätta med full maskin, den mesta energin går till uppvärmning av vattnet som sedan åker direkt ut i avloppet dessutom förbrukas lika mycket vatten och el även om tvättmaskinen endast är halvfull.
 • Att torktumla tvätten drar tre gånger så mycket energi som att tvätta den, dessutom slits kläderna fortare i en torktumlare.
 • Din kyl, frys och sval förbrukar cirka 1000 kWh per år, förutsatt att du har någotsånär moderna vitvaror. Om du har kyl och frys äldre än 10 år, är det inte ovanligt att energiförbrukningen är det dubbla.
 • Varje onödig kallgrad i frysen drar runt 1 kWh mer i veckan, en 5 procentig ökning av energiåtgången. Rekommenderade temperaturer i kyl är 4-6 plusgrader och i frys minus 18 grader.
 • Låt frysvaror tina i kylen så får du gratis kyla i kylskåpet. Ställ däremot inte varma varor i kylskåpet då det krävs mycket energi att kyla ner dessa.
 • Se till att frysen är ordentligt avfrostad och håll kondensorn fri från damm. En dammig kondensor kan innebära upp till 30% högre elförbrukning.
 • En spisplatta förbrukar på full effekt runt 1,5 kWh/tim och en större stekplatta runt 2,0 kWh. Så kom ihåg att lägga locket på kastrullen – du kan spara 30-50% energi som annars skulle gå förlorad. Se till att kastrullerna har jämn botten och samma storlek som plattan (hellre för liten platta än för stor platta på spisen). Stäng av plattan och utnyttja eftervärmen att laga färdigt maten. Att laga mat i ugn är betydligt energisnålare än att ha flera spisplattor på samtidigt. En ugn med temperatur på 200 grader förbrukar cirka 0,6 kWh varje timme medan en platta på full effekt drar mellan 1,5-2,0 kWh. Har du en äldre spis sparar du mycket el genom att koka upp vatten i vattenkokare i stället för i kastrull. Har du däremot induktionshäll är det lika effektivt att koka upp vattnet på spisen, men kom ihåg att ha locket på.
sv_SESvenska